Zandvoort Beach for Amsterdam

Amsterdamse Waterleidingduinen


Waar vind je ruimte en rust in de drukke Randstad? Juist, in de Amsterdamse Waterleidingduinen! Een uniek gebied, want je mag je hier buiten de gebaande paden begeven waardoor je dus letterlijk kunt struinen door de natuur. Een grotere verscheidenheid aan planten kom je nergens anders in Nederland tegen. Ook de fauna is goed vertegenwoordigd: meer dan 100 verschillende vogelsoorten, marterachtigen, eekhoorntjes, vossen, konijnen, damherten, het zit er allemaal!
Hertengarantie

In de waterleidingduinen woont de grootste populatie Damherten van Nederland. Grote kans dus dat je er tijdens jouw wandeling een of meerdere ziet. Dat is natuurlijk al een hele ervaring, maar wil je jouw wandeling door de duinen echt speciaal maken, Bezoek het gebied dan tijdens de paartijd in oktober.


Beleef de bronsttijd

Tijdens deze periode zijn de herten bronstig en dat laten ze merken. Ze 'knurren', wat lijkt op een soort boeren, om de vrouwtjes te laten weten dat ze klaar zijn om te paren. Vervolgens rennen de mannetjes achter elkaar aan (jagen) en gaan ze het gevecht met elkaar aan. Het klappen van de geweien is soms van verre al te horen. Een geweldig spektakel, dat jij ook van dichtbij mee kunt maken tijdens een van de hertenwandelingen in oktober.


Historische bunkers

Behalve het grote aantal dieren vind je in het gebied ook veel sporen uit de geschiedenis. Verscholen in de duinen liggen tal van verlaten bunkers uit de Tweede Wereldoorlog. Verschillende bunkers kun je ook bezoeken, maar let op: grote kans dat er ook vleermuizen in wonen. De bunkers maakten deel uit van de AtlantikWall, de 6.200 kilometer lange verdedigingslinie van de Duitsers.


Ongestoord wandelen

De Amsterdamse Waterleidingduinen zijn het domein van de wandelaars, fietsen is hier niet toegestaan. Rondom het gebied loopt wel een uitgebreid net van fietspaden (onderdeel van het fietsknooppuntennetwerk). En omdat ook honden niet zijn toegestaan in het gebeid, kun je hier ongestoord wandelen. Het leuke daarbij is dat je ook van de paden af mag, zodat je lekker door de bossen kunt struinen. Geen wandeling hoeft hetzelfde te zijn.
Waterzuivering

De Amsterdamse Waterleidingduinen zijn het waterwingebied voor de stad Amsterdam. Water uit de rivier de Lek wordt door grote buizen naar de AWD gevoerd, waar het water in een verdeelvijver stroomt. Vanuit hier zakt het langzaam in de duinbodem, waar het na 3 maanden door het duin is gezuiverd en in lager gelegen kanalen vloeit. In de nafiltering op het filterterrein van de Amsterdamse Waterleidingduinen wordt het water naar drinkwaterkwaliteit gebracht.
Entree

De Amsterdamse Waterleidingduinen zijn toegankelijk van zonsopkomst tot zonsondergang.

De entree voor het gebied bedraagt € 1,50 p.p. met uitzondering van kinderen t/m 18 jaar.

De entreekaarten zijn te koop bij de ingang van de duinen aan de Zandvoortselaan of online via de website.
Een dagkaart om te parkeren kost € 2,-. Honden zijn niet toegestaan.