Zandvoort Beach for Amsterdam

Amsterdamse WaterleidingduinenWaar vind je ruimte en rust in de drukke Randstad? Juist, in de Amsterdamse Waterleidingduinen! Een uniek gebied, want je mag je hier buiten de gebaande paden begeven waardoor je dus letterlijk kunt struinen door de natuur. Een grotere verscheidenheid aan planten kom je nergens anders in Nederland tegen. Ook de fauna is goed vertegenwoordigd: marterachtigen, eekhoorntjes, vossen, konijnen, damherten, het zit er allemaal!
Je vindt in de Amsterdamse Waterleidingduinen meer dan 100 verschillende vogelsoorten en in een aantal bunkers uit de Tweede Wereldoorlog huizen talloze vleermuizen. Je treft er ook groter wild aan. In de herfst hoor je de damherten volop knurren. Met dit bijzondere geluid proberen de mannetjes de vrouwtjes te lokken. Het gevolg is dat er in de zomer volop kleine damhertjes rondlopen! De Amsterdamse Waterleidingduinen zijn het domein van de wandelaars, fietsen is hier niet toegestaan. Rondom het gebied loopt wel een uitgebreid net van fietspaden (onderdeel van het fietsknooppuntennetwerk) en fietsroutes hiervoor zijn verkrijgbaar bij VVV Zandvoort.
Waterzuivering

De Amsterdamse Waterleidingduinen zijn het waterwingebied voor de stad Amsterdam. Water uit de rivier de Rijn wordt door grote buizen naar de AWD gevoerd, waar het water in een verdeelvijver stroomt. Vanuit hier zakt het langzaam in de duinbodem, waar het na 3 maanden door het duin is gezuiverd en in lager gelegen kanalen vloeit. In de nafiltering op het filterterrein van de Amsterdamse Waterleidingduinen wordt het water naar drinkwaterkwaliteit gebracht.
Entree

De Amsterdamse Waterleidingduinen zijn toegankelijk van zonsopkomst tot zonsondergang.

De entree voor het gebied bedraagt € 1,50 p.p. met uitzondering van kinderen t/m 18 jaar.

De entreekaarten zijn te koop bij de ingang van de duinen aan de Zandvoortselaan of online via de website.
Een dagkaart om te parkeren kost € 2,-. Honden zijn niet toegestaan.