Zandvoort Beach for Amsterdam

Keizerin Elisabeth, 2009

Beeldhouwwerk: Keizerin Elisabeth, 2009

Materiaal: brons

Afmeting/ hoogte: 180 m (incl. sokkel)

Plaats: Boulevard de Favauge

Beeldhouwer: Kitty Warnada


Sissi in Zandvoort

In 2004 wordt in Zandvoort het 700 jarig bestaan van de badplaats groots gevierd. Tevens is in dat jaar, het 120 jaar geleden dat Keizerin Elisabeth van Oostenrijk (beter bekend als Sissi) met 15 personeelsleden, drie weken in het Zandvoortse grand-hotel Kaufmann verbleef. Een jaar later kwam ze terug en logeerde ze vier weken in Villa Paula. Beide keren was ze in Zandvoort voor fysiotherapie door de beroemde dr. Metzger. Sissi hield van snelwandelen langs het Zandvoortse strand en paardrijden.


Borstbeeld

Ter ere van het 700 jarig jubileum schenkt ‘de Strandkorrels’ een beeld van Sissi aan de gemeente Zandvoort en is uit beton gemaakt door de Oostenrijkse beeldhouwer Hans Annerl. Op 28 augustus 2004 onthullen de Ambassadeurs van Oostenrijk en Hongarije, samen met de Commissaris van de Koningin in Noord-Holland, de heer mr. H.C.J.L. Borghouts en burgemeester van der Heijden, gezamenlijk het beeld. Bij het gezelschap is ook de musicalster Pia Douwes als Keizerin Elisabeth aanwezig. Zij boekte met haar hoofdrol ‘Elisabeth’ in de gelijknamige musical, grote successen o.a. in Scheveningen. De Keizerin wordt vergezeld door haar jongste dochter Marie-Valerie (Daniëlle Geurs) en haar hofdames Gravin Fürstenberg en Gravin Korniss (Toos Bergen en Simone Buijnsters). Op dezelfde zaterdag worden er films uit de Sissi-filmcyclus vertoond en is er een expositie in de Zandvoortse bibliotheek over het leven van Keizerin Elisabeth.


Kitty Warnawa en Hans Annerl

De Oostenrijkse beeldhouwer Hans Annerl was belast met de vervaardiging van het beeld, bestaande uit een borstbeeld van Keizerin Elisabeth op 46 jarige leeftijd. Maar de tand des tijd sloeg toe en in 2009 besloot de Rotaryclub Zandvoort in samenwerking met de gemeente Zandvoort, de kunstenares Kitty Warnawa een borstbeeld uit brons te laten vervaardigen. Het beeld is in vergelijking met het oude betonnen beeld, prachtig geworden. Burgemeester Niek Meijer en oud burgemeester Rob van der Heijden onthulden het beeld samen met Sissi

Kenmerken

  • Sculptuur
  • Kunst
  • Gratis entree
  • Bij strand
  • Geschikt voor kinderen
  • Honden toegestaan

Contact

Boulevard de Favauge
Zandvoort
Plan je route