Zandvoort Beach for Amsterdam

Duinen van Zandvoort

De duinen van Zandvoort vormen een uitgestrekt gebied dat zich kenmerkt door een gevarieerde flora en fauna. En weet je wat deze duinen zo bijzonder maakt? Het lijkt een soort niemandsland waar je wordt overvallen door de rust. Een apart stukje natuur, los van de zee en het ‘vaste land’. Zodra je vanaf het strand met de ruisende zee in je oren over een duin klimt, wordt het windstil. Je hoort de zangvogels en ruikt de verschillende planten en bomen. Ga gewoon even zitten en geniet!


De duinen beschermen het land tegen de zee, want zoals je wellicht weet: ongeveer een derde deel van Nederland ligt onder de zeespiegel. De beplanting zorgt ervoor dat de zandheuvels zich kunnen weren tegen de soms woeste zee. Plus de flora en fauna maken wandelen en fietsen door de duinen zo bijzonder. Je komt oog in oog te staan met damherten, Konikpaarden en wisenten. Zoals je begrijpt moet er zuinig met deze duinen worden omgegaan maar tegelijkertijd delen we ze graag met je! Natuurmonumenten beschermt ook al meer dan een eeuw de natuur in Nederland. Dat doen ze door natuurgebieden aan te kopen, duurzaam te beheren en door op te komen voor de belangen van de gebieden.


Het meest bekende stuk duingebied is het duingebied van de Kennemerduinen. Dit park ligt tussen IJmuiden, Haarlem en Zandvoort en hier vind je ook het bezoekerscentrum. Ontdek de duinen door te kijken, te voelen en te ruiken. In dit bezoekerscentrum vind je niet alleen een vaste tentoonstelling over duinnatuur, er is ook een gezellig duincafé en buiten vind je een leuke natuurspeelplaats. De entree tot het Nationaal Park is gratis en je kan er fantastische fietstochten maken en heerlijk wandelen. Kinderen kunnen spelen op de Hazewei en zwemmen in ’t Wed.


De Amsterdamse Waterleidingduinen vormen een uniek gebied, want je mag hier volledig buiten de gebaande paden wandelen. Hier bevindt zich de grootste groep damherten van Nederland. Bovendien zijn hier de sporen van de Tweede Wereldoorlog nog altijd goed te zien. Zo kan je op zoek gaan naar de vele bunkers die soms direct zichtbaar zijn en soms deels aan het oog onttrokken door zand en duinen.