Zandvoort Beach for Amsterdam

Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Midden in de Randstad, tussen IJmuiden, Haarlem en Zandvoort ligt het Nationaal Park Zuid-Kennemerland, één van de 20 Nationale Parken in Nederland. Dit 3.800 hectare weids duingebied bevat jonge kalkrijke duinen, brede stranden en fraaie binnenduinbossen. Aan cultuurhistorie ontbreekt het ook niet, met eeuwenoude landgoederen en buitenplaatsen, het oude zeedorpenlandschap en sporen uit de Tweede Wereldoorlog. Het NPZK heeft een grote afwisseling aan landschap en bevat zeldzame flora en fauna. Zo zijn hier bijzondere vogels, vlinders en duinplanten te vinden. Ook kun je konijnen, reeën, damherten en zelfs grote grazers als Konikpaarden en -pony’s, Schotse hooglanders en wisenten tegenkomen.


Bezoekerscentrum De Kennemerduinen

Bezoekerscentrum De Kennemerduinen geeft informatie over dieren en planten die leven in het NPZK. Het bezoekerscentrum is gelegen aan de Zeeweg nummer 12 in Overveen, bij ingang Koevlak.


Gratis toegang

De toegang tot het Nationaal Park is gratis en er zijn gemarkeerde routes waar je kunt wandelen en/of fietsen. Honden zijn alleen toegestaan bij ingang Wurmenveld en langs het Visscherspad.


Natuurwandeling

Wil je een natuurwandeling maken waarbij je ook van de paden af mag, overweeg dan een bezoek aan de Amsterdamse Waterleidingduinen. Hier kun je op eigen houtje de bossen intrekken op zoek naar bunkers uit de Tweede Wereldoorlog, herten en vossen. Als je even wilt ontsnappen aan de dagelijkse stress en je hoofd leeg wil maken, dan is een wandeling op het strand natuurlijk altijd een goed idee.


Visit Zandvoort