Zandvoort Beach for Amsterdam

Pop Up Museum in het Raadhuis

  • Begin: 16 juli 2022, 12:30
  • Eind: 9 oktober 2022, 16:30

In het oude gedeelte van het Raadhuis vind je van 16 juli tot 31 december een tijdelijke tentoonstelling. Een locatie midden in het centrum met veel historie. Dé perfecte plek voor een Pop Up Museum.

De tentoonstelling bevat een unieke mix van een verzameling geluiddragers, oud Zandvoort en historie van het Raadhuis in de oudbouw. Hieronder lees je meer over de tentoonstelling.


Jelle Attema

De Zandvoortse verzamelaar Jelle Attema heeft een bijzondere collectie dat tentoon wordt gesteld in het Pop Up Museum. Attema’s collectie bestaat onder andere uit houten en metalen geluidsapparatuur. Zo is er een model van de allereerste tinfoliefonograaf van Edison. Ook zijn er tientallen versies van Nipper, het bekende witte hondje dat luistert naar de stem van zijn baas. Verder zijn er ook voorlopers van de jukebox: Grote houten platenspelers met muntinworp die rond 1920 in danszalen werden gebruikt.


Verzameling van architect Chris Wagenaar

Eind jaren '50 vestigde Chris Wagenaar zich in Zandvoort als architect. Chris had een bijzondere voorliefde voor het behoud van het cultuurhistorische erfgoed. In 1970 werd Chris Wagenaar bij de oprichtingsvergadering van het Genootschap 'Oud Zandvoort' tot voorzitter gekozen. Dat is hij tot 1982 geweest.

Chris had zijn hart aan Zandvoort verloren. Hij stimuleerde de contacten met andere kustdorpen, vooral om de oorspronkelijke klederdrachten vast te leggen en te behouden. In 1975 pleitte hij voor de oprichting van een oudheidskamer om daarin schilderijen, afbeeldingen en gebruiksvoorwerpen van vroeger te bewaren voor de komende generaties. Chris Wagenaar is in 2008 overleden. Zijn familie heeft onlangs een schenking gedaan aan het Zandvoorts Museum van een deel van zijn verzameling. In het pop up museum wordt een deel van zijn verzameling bomschuiten, gecombineerd met beeldmateriaal uit de Bakels fotocollectie en Zandvoortse klederdracht.


Praktische informatie

  • Geopend van vrijdag t/m zondag van 12.30-16.30 uur.
  • Toegang volwassen € 3,-
  • Kinderen tot 18 jaar gratis
  • Museumkaart vrije entree
  • Combinatieticket Raadhuis & Zandvoorts Museum € 6,50

Contact

Raadhuisplein 16, 2042 LR Zandvoort