Zandvoort Beach for Amsterdam

Arendje van der Mije, 1972

Beeldhouwwerk: Arendje van der Mije, 1972

Materiaal: Brons

Afmeting/ hoogte: 145 m (incl. sokkel)

Plaats: Gasthuisplein bij Zandvoorts Museum

Beeldhouwster: Bep Sturm van den Bergh


In 1972 vond de onthulling plaats van het bronzen beeldje van Arendje van der Mije die net zoals haar man Floris Molenaar is gemaakt door kunstenaar Bep Sturm van den Bergh. Tijdens de onthulling in 1972 werd aan de nazaten van de familie een boekje uitgedeeld dat inzicht gaf van alles rondom het omvangrijke geslacht Molenaar. Het boekje was samengesteld door de toenmalige chef van de afd. Burgerzaken ter Gemeentesecretarie, de heer P. Brune. In dit boekje wordt een zinspreuk aangehaald, die zijn ontstaan vond op de toenmalige Zandvoortse vloot van bomschuiten. Deze uitspraak van een schipper luidde: „Laet ons wélwezen met elkander".


Visloper

Arendje van der Mije trouwde in 1863 met Floris Molenaar. Het echtpaar woonde met hun 10 kinderen aan de Schulpweg in de buurt van het Schelpenplein. Bij de sloop van het zeefront, tijdens de tweede Wereldoorlog, ging hun huisje verloren. Arendje van der Mije was een bekende visloper. In Zandvoort is het woord visloopster onbekend zowel de man als de vrouw wordt een visloper genoemd. Een visloper was meestal een vrouw die op het strand van Zandvoort vis kocht en deze in Zandvoortse klederdracht in Haarlem en omstreken verkocht. Kunstenaar Bep Sturm van den Bergh heeft de bronzen Arendje afgebeeld in klederdracht met op haar rug een mand die uit 2 delen bestond: de ‘bot’ en de ‘zeiger’ die in elkaar pasten. Aan haar arm heeft ze een hengselmand met daarin een kop en mesje. De kop was voor het afmeten van een portie garnalen, het mesje om de vis schoon te maken.


Bep Sturm van den Bergh 1919-2006

Met de Zandvoortse beelden heeft ze enorm veel succes gehad. Ze heeft er ongeveer 20 in miniformaat gemaakt. In de loop der jaren heeft kunstenaar Bep van den Bergh (ze is onder haar meisjesnaam bekend) een groot aantal postume portretten gemaakt. In het Anne Frankhuis in Amsterdam staat haar Anne Frank en in het Vredespaleis een portret van Henri Dunant. Voor het 'Rembrandtplantsoen' in Madurodam heeft zij een portret van de kunstschilder gemaakt en in de Universiteit van Jeruzalem hangt een portret van Einstein in brons. Eveneens van haar hand is een beeld in het Canadese Stratford. Het beeld is als dank van de Nederlandse militairen aan Canada.

Kenmerken

  • Sculptuur
  • In centrum
  • Geschikt voor kleine kinderen
  • Geschikt voor mindervaliden
  • Gratis entree
  • Honden toegestaan

Contact

Gasthuisplein
Zandvoort
Plan je route