Zandvoort Beach for Amsterdam

De Meeuwen, 1997

Kunstobject: de Meeuwen, 1997

Materiaal: Brons

Afmeting/ hoogte: 3.00 m

Plaats: in 1997 aan de voorkant van het Raadhuis, vanaf 1999 hangt het in de hal

Ontwerp: Victor van Boven


Omstreden kunst

Bij de bouw van het nieuwe gedeelte van het raadhuis werd besloten om van de 1 % regeling een mooi kunstwerk aan te kopen. Landschapsarchitect Victor van Boven kreeg de opdracht voor het ontwerp. Het ontwerp moest Zandvoorts economische motor symboliseren en geografisch passen bij het Gasthuisplein. Het oorspronkelijke kunstwerk met de fraaie naam ‘Zandvoort in beweging’ bestond uit zeilen (symbool voor de wind) de bronzen meeuwen symboliseerden de zee en de zon kwam tot uitdrukking in de gouden vaantjes op de masten. Naderhand besloot de raad om het kunstwerk in een waterbak te plaatsen die een meerwaarde aan het kunstwerk zou geven en tevens ter bestrijding was tegen vandalisme.


Wanprestatie

Het kunstwerk kostte in eerste instantie 55 duizend gulden, echter met toevoeging van de waterbak kwam het totale bedrag op maar liefst 127 duizend gulden. Na plaatsing van het kunstwerk waaiden de zeilen binnen een dag om en een aantal bronzen meeuwen werden een dag later van de sokkel gerukt. De zeilen kwamen niet meer terug en de meeuwen werden op 3 betonnen sokkels in een waterbak gezet. Er bleef niet veel over van het geweldige ontwerp en de meeuwen werden diverse keren van hun sokkel getrokken en uiteindelijk naar binnen verhuisd. De plaatsing van een gevelcamera heeft nooit de identiteit van de daders opgeleverd. In 1998 werd in een TV programma ‘over de balk’ het financiële aspect van het kunstwerk onder de loep genomen. De bronzen meeuwen hangen in de hal van het nieuwe gedeelte van het raadhuis en kijken met weemoed uit naar de plek waar ze ooit geplaatst zouden worden.


Victor van Boven

Kunstenares Jacqueline van der Laan had opdracht gekregen om de bronzen meeuwen te maken. Later bleek dat de meeuwen niet van haar hand waren maar van Van Boven. In plaats van strakke stilistische meeuwen werden het dikke zeemeeuwen. De reden van de verandering was volgens Van Boven: omdat Van der Laan met was werkte. Doordat de spanwijdte van de vleugels te groot was en daardoor te veel ondersteund moest worden tijdens het gieten, zag de bronsgieter het niet zitten en wilde een gipsenmal. Vandaar dat Van Boven de meeuwen zelf heeft gemaakt.

Kenmerken

  • Sculptuur
  • In centrum
  • Gratis entree
  • Kunst
  • Geschikt voor kinderen
  • Tentoonstellingen

Contact

Hal Raadhuis
Zandvoort
Plan je route


Visit Zandvoort