Zandvoort Beach for Amsterdam

Floris Molenaar, 1972

Beeldhouwwerk:Floris Molenaar, 1972

Materiaal: Brons

Afmeting/ hoogte: 145 m (incl. sokkel)

Plaats: Gasthuisplein bij Zandvoorts Museum

Beeldhouwster: Bep Sturm van den Bergh


Historische figuren

In 1971 geeft B&W Zandvoort, op initiatief van mevrouw Hugenholtz, opdracht aan kunstenaar Bep Sturm den Bergh om twee beelden van het echtpaar Molenaar te maken. De beelden zijn oorspronkelijk aangekocht om later in de gesaneerde Noordbuurt een definitieve plaats te krijgen. Dat is er nooit van gekomen want de beeldjes werden voorlopig in de voortuin van het voormalige gemeentelijke verzorgingshuis geplaatst. Daar zijn ze nooit meer weggegaan en staan nog steeds op dezelfde plek alleen de naam van het gebouw is veranderd. Op 1972 werden de beelden onthuld door burgemeester Nawijn en de 8 jarige achterkleinzoon van Floris en Arendje Molenaar. Deze twee beeldjes en het beeld van Verkade ‘de oude man op bank’ zijn de enige kunstwerken die gemaakt zijn van de toenmalige bevolking en die tevens herinneren aan de periode


De Bokkum

Hoewel de twee beelden bij elkaar horen, worden ze apart beschreven. De naam van de manspersoon in brons is Floris Molenaar (bijnaam de Bokkum) 1841-1927. In eerste instantie was hij visser van beroep en werd op latere leeftijd toen hij het vissen opgaf, omroeper en visafslager. Ook ventte hij met zijn handkar met ‘lekker zuur’ langs de huizen. In de zomermaanden stond hij en zijn vrouw Arendje met de kar onderaan de oude Strandweg. De bronzen ‘Floris’ is als omroeper in oud Zandvoortse klederdracht vereeuwigd met in zijn hand de klink. Beeldhouwster Van den Bergh heeft hem voortreffelijk neergezet.van Zandvoort als vissersdorp.


Bep Sturm van den Bergh 1919-2006

De kunstenares staat onder haar meisjesnaam (Van den Bergh) bekend. Ze woonde lange tijd in Bentveld waar ze buurvrouw was van de bekende kunstenaar Aart van Dobbenburgh. Haar voorkeur ging uit naar kleine bronzen beeldjes omdat die voor haar hanteerbaarder waren. Ze is niet alleen bekend door de Zandvoortse beelden maar heeft ook in diverse landen tentoonstellingen gehad. Net zoals Kees Verkade maakte ze bronzen beeldjes van circusartiesten en op uitnodiging van Prins Rainier heeft ze naast het internationale circusfestival in Monte Carlo, haar ‘circus in brons’ (40 beeldjes) geëxposeerd. Volgende week meer over de kunstenares bij het beeldje van Arendje van der Mije.

Kenmerken

  • Sculptuur
  • Kunst
  • In centrum
  • Geschikt voor kleine kinderen
  • Geschikt voor mindervaliden
  • Honden toegestaan

Contact

Gasthuisplein
Zandvoort
Plan je route