Zandvoort Beach for Amsterdam

Gedenkmonument: 100 jaar spoorlijn

Gedenkmonument: 100 jaar spoorlijn

Materiaal: natuursteen

Herplaats: Stationsplein 2008


In 2007 heeft de Zandvoortse courant in de rubriek ‘Beeldig Zandvoort’ aandacht besteed aan de vele monumenten en beelden die in Zandvoort staan. Echter het gedenkmonument op het Stationsplein is overgeslagen omdat deze niet op de kunstlijst was geplaatst. Toen de spoorbiels in 2007 door de gemeente werd verwijderd vanwege zijn slechte staat is ook de oorkonde, die in de biels zat, verdwenen. Om de serie kunstwerken compleet te maken, is het huidige monument met zijn voorgeschiedenis erbij geplaatst.


Ter ere van

Op 3 juni 1981 werd het 100 jarige bestaan van de spoorlijn feestelijk gevierd. Vele notabelen, de commissaris van de Koningin Noord-Holland drs. R. de Wit, de burgemeesters van Haarlem, Bloemendaal en Zandvoort en de directie van de Nederlandse Spoorwegen, waren aanwezig. Dit illustere gezelschap ondertekende de oorkonde waarop de namen stonden van de treinreizigers die om 5.45 uur met de eerste trein waren gearriveerd. De heer E.J. Zeegers, kleinzoon van Ir. Ed.J.J. Kuinders (de stichter van de Haarlem-Zandvoort spoorweg mij.) onthulde het gedenkmonument met de aangebrachte plaquette.


Oorkonde

Onder de klanken van het harmonieorkest en het los laten van ballonnen door schoolkinderen werd er hulde gebracht aan deze historische jubileumviering. De heer Walter, lid van de directieraad NS, mocht de speciale oorkonde in de biels plaatsen die met een wig werd afgesloten. Na 100 jaar zou het document voor het nageslacht te voorschijn worden getoverd. De organisatoren: de heren T.Hilbers, N.Paap, W.Kok, H. Mollerus, J.Droffelaar, J. Schuurman zorgden ervoor dat de grondlegger van de spoorlijn Haarlem-Zandvoort op perfecte wijze werd gehuldigd.


Plaquette

Alleen de roestvrij stalen plaquette met tekst is overgebleven van de toenmalige spoorbiels. De gemeente heeft deze weer op het nieuwe natuurstenen monument geplaatst. Op de tekst staat “ Bij de jubileumviering van het 100 jaar spoorlijn Haarlem-Zandvoort werd hulde gebracht aan Ir. Ed.J.J. Kuinders stichter van de Haarlem-Zandvoort Spoorweg Mij”.

Kenmerken

  • Sculptuur
  • Kunst
  • Bij treinstation
  • Geschikt voor kleine kinderen
  • Honden toegestaan
  • Geschikt voor mindervaliden

Contact

Stationsplein
Zandvoort
Plan je route