Zandvoort Beach for Amsterdam

Herdenkingsbeeld, 2002

Beeldhouwwerk: herdenkingsbeeld, 2002

Materiaal: Brons

Afmeting hoogte: 1.80

Plaats: Verzetsplein

Beeldhouwer: Kees Verkade


Herdenkingsbeeld

Sinds 17 oktober 2002 staat op het Verzetsplein in Park Duijnwijk een herdenkingsbeeld gemaakt door Kees Verkade. Uit diverse schetsontwerpen heeft de gemeente gekozen voor een staande, naakte man die zijn rechterarm als teken van verzet gebogen voor zijn borst houdt. De linkerarm is gestrekt naast hem. Op enkele meters achter het beeld is een laag gebogen stenen muurtje geplaatst met de tekst: ‘verzet-vrijheid-toekomst’. Deze drie woorden duiden aan dat het beeldhouwwerk er niet alleen staat voor de verzetshelden uit de Tweede Wereldoorlog, maar is bedoeld voor alle daden van verzet in het verleden, heden en in de toekomst.


Onthulling

Burgemeester Van der Heijden vond de heer Hazelhoff Roelfzema, bij velen beter bekent als de Soldaat van Oranje, bereid om de onthulling te verrichten. Eric Hazelhoff Roelfzema is een Nederlandse verzetsstrijder van het eerste uur en aan het einde van de Tweede Wereldoorlog adjudant van Koningin Wilhelmina in Londen. Bij de onthulling waren ook vertegenwoordigers van het NIOD (Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie) en het Instituut Clingendael aanwezig, evenals bewoners van Park Duijnwijk, diverse betrokkenen en andere belangstellenden. Sinds kort is het herdenkingsbeeld toegevoegd in de route van de stille tocht bij de jaarlijkse 4 mei herdenking.


Kees Verkade

Voor Zandvoort is de kunstenaar Kees Verkade geen onbekende. Hij heeft er gewoond en er staan in de gemeente al meerdere beelden van hem. Vooral in het woongebied Oud Noord staan er diverse bronzen sculpturen van Verkade. Het herdenkingsbeeld staat niet op een sokkel. Hij staat gewoon tussen ons in. Hij is niet verheven boven ons, maar gewoon één van ons.

Kenmerken

  • Sculptuur
  • Kunst
  • Gratis entree
  • Bij treinstation
  • Geschikt voor kinderen
  • Honden toegestaan

Contact

Verzetsplein
Zandvoort
Plan je route