Zandvoort Beach for Amsterdam

De Olieman

Tijdens een rustige wandeling over het zuidstrand van Zandvoort, kun je zomaar verrast worden door ribben die uit het water steken.

Dit zijn de grote houten balken van de Sint Nicolas, ook wel 'de Olieman'. De restanten van het schip zijn de stille getuigen van de scheepsramp die 140 jaar geleden de Zandvoortse zee letterlijk in vuur en vlam zette. Wanneer?

Het wrak is alleen te zien bij extreem laag water. Kijk in de Nederlandse getijdentabel wanneer dit is.
Waar?

In de branding ter hoogte van strandpaal 70.Hoe kom je er?

Stap bij Strandpaviljoen Tijn Akersloot het strand op en loop ca. 2 km in zuidelijke richting. Je loopt over het zuidstrand (naaktstrand) totdat je een rij palen tegenkomt. Het getal 70 staat duidelijk op de paal aangegeven.

Wil je het naaktstrand mijden, loop dan ca. 2 km langs het fietspad door de duinen richting het zuiden. Bij de tweede strandopgang stap je het strand op en loop je nog een klein stukje in zuidelijke richting.Extra informatie

140 jaar geleden strandde de St. Nicolas op een zandbank voor de Zandvoortse kust. Hoewel de bemanning kon worden gered, liep het met het schip minder goed af. Het baken was niet volledig gedoofd, waardoor de wind eenvoudig enkele overgebleven sintels over kon laten slaan naar het schip en de petroleum aan boord van de St. Nicolas. Dit zorgde voor een 4km brede vuurstrook op zee. De restanten van het schip zijn bij laagwater nog altijd te bewonderen ter hoogte van strandpaal 70.


Meer info Tip ons

Kenmerken

  • Jaarrond beperkt te bezichtigen
  • Gratis
  • Buiten

Contact

Strandpaal 70
Zuidstrand, Zandvoort
Plan je route

Wat vonden anderen?

Geen reviews