Zandvoort Beach for Amsterdam

Bunker Tentoonstelling

  • Begin: 8 maart 2024, 10:00
  • Eind: 30 juni 2024, 16:00

In de tentoonstelling ‘BUNKERS Het verborgen verleden van Zandvoort’ in het Zandvoorts Museum wordt dieper ingegaan op de bouw van de bunkers en het verborgen verleden van Zandvoort tijdens de Tweede Wereldoorlog. De tentoonstelling voert je van de functie van de bunkers het heden naar de functie van de betonnen kolossen in het verleden.

Entreekosten: € 6,50


Van Atlantikwall naar vakantiewoning

De bijna 800 bunkers die in de Tweede Wereldoorlog gebouwd werden waren onderdeel van de Atlantikwall, de verdedigingslinie tegen de geallieerden. De bunkers hadden allemaal een eigen functie, waar in de tentoonstelling wordt getoond en dieper op ingegaan worden. Van manschappenbunker en uitkijkbunker tot keukenbunker. Tegenwoordig liggen er nog zo'n 400 bunkers verscholen in het zand van de Zandvoortse duinen. En waar enkele bunkers nu vooral dienst doen als schuilplaats voor vleermuizen, zijn andere in de loop der jaren omgebouwd tot vakantiewoning.


3D animaties en ooggetuigen

Behalve de verschillende types bunkers komen ook de luchtgevechten die tijdens de Tweede wereldoorlog boven Zandvoort werden gehouden, aan bod. Met 3D animaties worden deze realistisch in beeld gebracht. De documentaire 'Het verborgen verleden' laat met behulp van ooggetuigen en uniek beeldmateriaal wordt de oorlogsgeschiedenis verteld. Daarnaast de fotografen Dik Bol, Walter Sans en Koen van der Lee hun kijk op de bunkers in een eigen foto-expositie.


Extra activiteiten

Noteer ook deze data in jouw agenda:

20 en 21 april: Weekend van het Verdedigingserfgoed. Museum gratis toegankelijk

25 mei: Nationale Bunkerdag: Museum gratis toegankelijk


Bunkerwandelingen met gids (meertalig)

Wandeling met gids door de Amsterdamse Waterleidingduinen langs verschillende bunkers in het gebied

Prijs: € 8,- p.p./ Kinderen € 5,- p.p.

Data: 14 maart, 28 maart, 11 april, 25 april, 23 mei, 6 juni, 20 juni

Aanvang 16.00 uur bij de ingang van de duinen, Zandvoortselaan 130A

Inschrijven via info@zandvoortsmuseum.nl


Contact

Swaluestraat 1 2042 KA Zandvoort