Zandvoort Beach for Amsterdam

10x zien in Haarlem

Vanuit Zandvoort ben je binnen 10 minuten in Haarlem. Een ideale dagtrip dus! Bezoek dan behalve de geijkte bezienswaardigheden ook deze wat onbekendere highlights van Haarlem. Wil je vooraf al tickets kopen voor de leukste en mooiste musea en attracties in Haarlem? Je koopt ze hier.


Station Haarlem


© Geert Snoeijer


Een schitterend station. En het enige treinstation van Nederland dat in Jugendstil stijl is gebouwd. Ga dus niet direct uit de trein op zoek naar de uitgang, maar kijk eens rustig rond. Neem de tijd om de unieke tegeltableaus, glas in lood ramen, houtsnijwerk en siersmeedwerk te bekijken. Het originele gebouw werd in 1839 geopend en in 1906 vervangen door een nieuw gebouw. En leuke is, is dat je de originele wachtkamers van de eerste, tweede en derde klasse nog terugvindt op het perron.


Grote Markt


© Geert Snoeijer


Hét centrum van Haarlem: de Grote Markt. Omgeven door cafe’s en restaurants met prominent in het midden de niet te missen Sint Bavo kerk. Behalve horeca vind je hier ook het prachtige stadhuis met daaronder het Haarlemse VVV kantoor. Mocht je nog niet genoeg inspiratie hebben, dan kun je deze hier ophalen. De Grote Markt ligt op nog geen 10 minuten lopen van het station. Kom je met de auto dan parkeer je eenvoudig in parkeergarage De Appelaar, naast het Teylers museum.


Corrie ten Boom Huis

Het Corrie ten Boom Huis is kleinschalig museum gewijd aan Corrie ten Boom. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was het Huis Ten Boom een vast onderduikadres voor Joden, verzetsmensen en anderen die gevaar liepen. In 1943 en 1944 waren er voortdurend 5 a 6 mensen ondergedoken, hetzij voor enkele uren, hetzij voor enkele dagen. Mede door de inzet van de familie Ten Boom zijn waarschijnlijk zo’n 800 voortvluchtigen gered.

Adres: Barteljorisstraat 19
Meer info: www.corrietenboom.com/nl/ 


Dolhuys: Museum van de GeestIs wat jij normaal vindt, eigenlijk wel normaal? En wat is raar? In het Dolhuys, het museum van de geest, draait alles om deze vragen. De kunstwerken, persoonlijke verhalen, wetenschap en levensvragen in het museum laten je nadenken over stigma’s en het belang van geestelijke gezondheid. Tickets voor het Dolhuys koop je hier.

Adres: Schotersingel 2

Meer info:www.museumvandegeest.nl/


Amsterdamse Poort


De Amsterdamse Poort is een oude stadspoort uit 1435. Van de 14 originele stadspoorten is de Amsterdamse Poort de laatst overgebleven poort. Hoewel de poorten in de 19e eeuw zijn weggehaald is het gotische bouwwerk het bezoeken waard.


Draaiorgel museum

Draaiorgels zijn een typisch Nederlands verschijnsel. En hoewel draaiorgels steeds meer uit het straatbeeld verdwijnen, kun je ze in grote steden nog wel tegenkomen. In het draaiorgelmuseum staat dit erfgoed centraal. Wat begon met het grote Marenghi/Carl Frei dansorgel, werd in de loop der jaren uitgebreid met meerdere andere orgels. Het museum is iedere zondag geopend.
Adres: Kuppersweg 3
Meer info: www.draaiorgelmuseum.org/


Haarlemmer kweektuinDe Haarlemmer kweektuin is meer dan een schitterend wandelpark. Kinderen kunnen zich hier uitleven met het kabouterpad, een kinderboerderij en in de natuurlijke speelplaats. Maar je kunt hier ook heerlijk lunchen, een yogales volgen of de biologische zelfpluktuin bezoeken. En wil je jouw huis verduurzamen, dan moet je zeker een bezoekje brengen aan de Duurzame voorbeeldwoning
Adres: Kleverlaan 9
Meer info: www.haarlemmerkweektuin.nl/ 


JopenkerkWaarschijnlijk de lekkerste kerk van Nederland. Als je van specialbier houdt in ieder geval. Want niet alleen is het pand, een oude kerk, het bezoeken waard, er worden ook legio heerlijke bieren uit eigen brouwerij getapt. De schitterende glas in lood-ramen zorgen voor een geweldige sfeer waar je uren met vrienden kunt doorbrengen. Uiteraard onder het genot van een biertje.
Adres: Gedempte Voldersgracht 2
Meer info: www.jopenkerk.nl/haarlem/ 


Artisklas HaarlemDe kleinste officiële dierentuin van Nederland bezoek je in Haarlem Noord. In de dierentuin vind je amfibieën, ongewervelden, reptielen, vissen, vogels en zoogdieren. Maar ook opgezette dieren, schedels, schelpen kun je in Artisklas bewonderen. Let er wel op dat je deze dierentuin alleen in het weekend tussen 13.00 en 16.00 uur kunt bezoeken.

Adres: Arthur van Schendelpad 1

Meer info: www.artisklas-haarlem.nl/


Haarlemse parken en hofjes

Zoals in iedere stad zijn er ook in Haarlem verschillende stadsparken en hofjes te vinden. En ook de parken en hofjes van Haarlem zijn zeker de moeite waard om te bezoeken. Even rustig wandelen in het Kenaupark, Frederikspark of in de Haarlemmerhout. Of kijk je ogen uit in het Proveniershof of het Hofje van Bakenes, oudste hofje van Haarlem uit 1395