Zandvoort Beach for Amsterdam

Zandsculpturen Expositie Zandvoort


De Zandsculpturen zijn sinds enkele jaren onlosmakelijk verbonden met Zandvoort. Een fenomeen dat jaarlijks in Zandvoort wordt georganiseerd. 


Op 10 oktober gaan 6 zandkunstenaars uit diverse Europese landen de Zandsculpturen maken. In een week tijd 'carven' zij een berg zand van 4x4x4 meter tot een kunstwerk met fantastische details. Het centrale thema voor de Zandsculpturen 2020 is 'Zandvoort goes Wild' - naar het thema waarin heel Zandvoort verkeerd in oktober. De carvers geven hun eigen interpretatie aan dit thema, waardoor je de meest uiteenlopende beelden krijgt. Dit kan variëren van de bronsttijd onder de herten in de Waterleidingduinen of een woeste zee, tot een kitesurf-tafereel of race op het circuit. De zandsculpturen zijn nog tot en met februari kosteloos te bewonderen. De deelnemende carvers van 2020 zijn:

Fergus Mulvany - Ierland

Fergus Mulvany heeft tijdens zijn studie Beeldende Kunst in Dublin nooit aan zandsculpturen gedacht. Zelfs als kind werd hij nooit aangetrokken tot het spelen in het zand op het strand. Maar Fergus' naam werd willekeurig getrokken uit die van honderden studenten om deel te nemen aan een zandfestival in Nederland in 1993. En sindsdien heeft hij een passie ontwikkeld voor het zandkunstwerk, die hij over de hele wereld uitdraagt. Sculptuur: Elementair. Een impressionistische kijk op de woeste golven aan de kust, weergegeven door middel van dieren. Als je goed kijkt zie je paardenhoofden en verschillende soorten vogels verwerkt tot een omslaande golf aan de kustlijn.

Niall Magee - Ierland

Tijdens zijn studie aan de Dublin Institute of Technology kwam Niall voor het eerst in aanraking met kunst gemaakt van ‘vergankelijke’ materialen. Hij studeerde Fine Arts Sculptures toen schoolgenoot Fergus Mulvany een uitnodiging ontving deel te nemen aan een zand carving wedstrijd. Vanaf dat moment heeft hij zich meer verdiept in het maken van Zand-, sneeuw-, ijs- en vuurkunstwerken. Sculptuur: Vossen in het wild. Papa Vos heeft een lekker maaltje gevangen voor het gezin en zijn kleine zoontje zit al ongeduldig te wachten bij de ingang van hun vossenhol.

Maxim Gazendam - Nederland

Maxim Gazendam is geboren in 1981 in Den Haag (Nederland). Hij begon in 1998 met zandsculpturen door toevallig deel te nemen aan een workshop. Enkele maanden later nam hij deel aan de Internationale Zandsculptuurwedstrijd in Scheveningen en door de jaren heen werd de liefde voor zand steeds groter. Sculptuur: Terug naar de natuur. Herten en Zandvoort zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Normaal gesproken leven deze mooie beesten in de duinen, maar steeds vaker zijn ze in het dorp te vinden. In dit sculptuur laat hij zien dat dit hert de bevrijdende sprong maakt uit de bebouwde omgeving, richting de natuur. Want volgens mij horen ze hier niet thuis en moeten ze “Back to the roots, back to nature!”

Susanne Ruseler - Nederland

Susanne Ruseler is geboren in Rotterdam. Ze begon met zandsculpturen in 2003, terwijl ze biologie studeerde en in Utrecht woonde. Een van haar vrienden liet haar kennismaken met het zandsculpturen, waarna haar liefde voor het carven is begonnen. Sculptuur: Zandhagedissen. Een haast Escher-achtige weergave van het paringsritueel van de zandhagedis, waarbij de zandhagedis zo natuurgetrouw mogelijk is weergegeven.

Hanneke Supply - Belgie

Hanneke werd in 2002 aangetrokken tot het zandsculpturen als hobby buiten haar dagelijkse werk als interieurarchitect. Het duurde slechts een paar maanden in het zand voor een liefde voor het ambacht om haar leven te veranderen. Sculptuur: Met de wind mee. Moeder en dochter laten zich aan het strand meeslepen door de wind. Een “gevecht” tegen de elementen van de natuur.

Vadim Gryadov - Rusland

Als afgestudeerde van de Ural State Academy of Architecture and Arts Vadim maakte zijn eerste zandsculptuur in 2004. Het werd zijn fulltime baan in 2008 door deel te nemen aan evenementen voor ijs- en zandsculpturen over de hele wereld. Sculptuur: Laat me vliegen! Laat me vliegen in de wind en over woeste golven. Een tafereel van een windsurfster in een woeste golf. Als je goed kijkt van een afstand, hebben de contouren van de sculptuur ook de vorm van een vlinder.

Breng je stem uit!

In plaats van het EK Zandsculpturen is het omgezet naar een publieksprijs. En jij kan mee stemmen. Tot en met zondag 24 oktober kan je jouw stem uitbrengen op jouw favoriete zandsculptuur en kan jij ook nog eens een leuke prijs winnen!

Stem hier

Plattegrond

Wil je weten waar de 6 verschillende sculpturen staan? Download dan de plattegrond als PDF

Download nu

Visit Zandvoort