Zandvoort Beach for Amsterdam

Kunst in Zandvoort

Zandvoort is een kunstzinnig dorp en staat bol van kunst en cultuur. Het Zandvoorts museum en het juttersmuseum, talloze beelden in de openbare ruimte en een centrum wat de racecultuur ademt. Tot 2021 werd zelfs jaarlijks het EK Zandsculpturen georganiseerd. De kunst en cultuur in Zandvoort is breed vertegenwoordigd en is zeker de moeite waard.

Beeldenroute door Zandvoort

Kees Verkade, Marlene Sjerps, Edo van Tetterode en Charlotte van Pallandt zijn bekende namen in de kunstwereld. Zij spelen ook een belangrijke rol in het kunstdecor van Zandvoort. Verspreid door Zandvoort staan 32 beelden van hun hand en van die van andere bekende kunstenaars. Daarmee is Zandvoort is een groot openluchtmuseum. In het Zandvoort Museum kun je ook een route aanschaffen die je langs de beelden leidt.

Meer over de beeldenroute

Audiotour langs de buitenbeelden

Als aanvulling op het beeldenrouteboekje dat je bij het Zandvoort Museum kunt kopen, kun je ook een gratis audiotour langs de beelden lopen. De audiotour speel je af via Spotify en vertelt je achtergrondinformatie over de beelden en de kunstenaars. Wist je bijvoorbeeld dat de ‘Oude man op de bank’ voor een kleine rel in Zandvoort heeft gezorgd?

Beluister de audiotour

Zandvoorts Museum

Het Zandvoort Museum is het artistieke epicentrum van Zandvoort. Het museum in het centrum van Zandvoort heeft een wisselende expositie van schitterende kunst, variërend van schilderijen tot beeldhouwwerken. Ook beheert het museum de kunstcollectie van Zandvoort. Deze is als vaste collectie te bezichtigen. Daarnaast vind je in het museum twee stijlkamers, die een kijkje geven in de geschiedenis van het dorp.

Meer over het Zandvoorts Museum

Jutters museum

Regelmatig spoelen er objecten aan op het Zandvoortse strand. Over het algemeen van boord geslagen van schepen op zee. In het Juttersmuseum vind je de meest bijzondere, dingen die op het Zandvoortse strand zijn aangespoeld. Van resten van vliegtuigen en oorlogsmateriaal tot een mammoettand en zelfs een deel van een NASA-raket. Ook kun je in de verschillende aquaria de verschillende Noordzee dieren bekijken. Echt een aanrader voor kinderen!

Meer over het Jutters Museum

Buitenexpositie

Gedurende het jaar kun je op het Badhuisplein of op de boulevard ook een buitenexpositie bekijken. Deze wisselende exposities worden verzorgd door het Zandvoorts Museum en kun je gratis bezoeken.

Sloppies

Zandvoort is een vissersdorp. En in het centrum kun je dat nog op verschillende plekken zien. Want hoewel bijna de volledige boulevard is de tweede wereldoorlog werd verwoest, zijn veel oude vissershuisjes bewaard gebleven. Via het Zandvoorts Museum kun je met een gids een tour langs deze huisjes, door de sloppies van Zandvoort lopen. De gids vertelt je alles over de visserstijd en over de huizen die je onderweg passeert.

Meer over de sloppies

Kunst in Haarlem

Cultuurstad Haarlem ligt op een steenworp afstand van Zandvoort. In slechts 15 minuten sta je van station Zandvoort op station Haarlem. Het is een ideaal uitstapje voor diegene die behalve een heerlijke strandvakantie ook een cultureel uitje wil. Maak een fietstocht door het oude centrum, bezoek een van de vele musea of maak een rondvaart door de Haarlemse grachten.

Bekijk de culturele uitjes