Zandvoort Beach for Amsterdam

Top 5 Wandelroutes


Zandvoort is dé uitvalsbasis voor prachtige wandelingen. Wij zochten de meest bijzondere wandelroutes voor je uit. Over het strand, door de duinen en het bos. Onderweg kom je van alles tegen. Trek je wandelschoenen aan en ga op pad. Veel plezier!


1. Bunkerroute Amsterdamse Waterleidingduinen - 5 km

Avontuurlijke route met hoge toppen en vergezichtenIn de Amsterdamse Waterleidingduinen zijn veel bunkers te vinden, ongeveer 400. Deze route loopt langs verschillende bunkers. Sommige zijn goed verborgen en zijn een woonplek voor vleermuizen, andere zijn juist goed te bewonderen.
Ze zijn in de Tweede Wereldoorlog door Duitsland gebouwd en onderdeel van de Atlantikwall. Dat was een enorme verdedigingslinie van Noorwegen tot aan de Pyreneeën, aangelegd om een geallieerde invasie te voorkomen.


Hoogtepunten: het bunkerdorp en de prachtige vergezichten op de toppen van de Tonneblink, Appelenberg en Rozenberg.


Startpunt: Amsterdamse Waterleidingsduinen, ingang Zandvoortselaan.
Duur: ca. 1,5 uur.


Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en krijg een gratis wandelkaart langs de bunkers
2. Wisentenpad – 7 km

Wandeling in het Kraansvlak, dwars door het leefgebied van de wisenten
Tijdens deze unieke wandeling over de duintoppen van het Kraansvlak in Nationaal Park Zuid-Kennemerland sta je met een beetje geluk oog in oog met een kudde oerrunderen. De wisenten, ook wel de Europese verwanten van de bizon, zijn de grootste landzoogdieren van Europa! Hele indrukwekkende dieren dus.


Hoogtepunten: absoluut de wisenten, het afwisselende landschap en de vele andere dieren die hier leven. Zoals de Schotse hooglanders, konikpaarden, damherten en konijnen.

Startpunt: Ingang Noordduinen.
Duur: ca. 2 uur.


Let op! Het wisentenpad is gesloten tijdens het broed- en kalverseizoen, van maart t/m augustus.

Bekijk deze wandeling
3. Groene route Amsterdamse Waterleidingduinen – 6,7 km

Bos en duinen in één wandelingDeze route gaat eerst door een bosgedeelte. De geur van naaldbomen komt je tegemoet. Het is net alsof je onder de douche staat met een heerlijke dennengeur als douchegel. Je voelt je gelijk wat fitter en frisser. Vervolgens verandert het landschap en wandel je door een open duinlandschap naar het Renbaanveld. Ooit een paardenrenbaan en nu een prachtige waterplas. Favoriet bij veel watervogels en met een mooi uitzicht!


Hoogtepunten: de heerlijke aroma van naaldbomen, de weidse duinen en de spetterende watervogels.


Startpunt: Amsterdamse Waterleidingsduinen, ingang Zandvoortselaan.

Duur: ca. 1,5 uur.


Benieuwd naar deze route?4. Strandwandeling richting Noordwijk – 12 km

Over het brede zandstrand en langs het strandreservaat NoordvoortZin in een flinke strandwandeling? Zet koers richting Noordwijk. Echt een aanrader! Onderweg kom je door strandreservaat Noordvoort, een fluisterstil stukje strand tussen palen 70 en 73. Een uniek rustgebied op het strand waar je bovenlangs een 3 km lang zeereep-pad moet volgen. Er zijn drie prachtige uitzichtpunten waar je zelfs zeehonden kunt spotten.


Hoogtepunten: de rust, het geluid van de zee, de frisse lucht en de uitzichtpunten op het zeereep-pad. Namasté!


Startpunt: Zuidstrand Zandvoort

Duur: ca. 3 uur.


Bekijk deze wandeling5. Authentiek Zandvoort - 3 km

Slenter door de kleine straatjes achter het strandIn het centrum van Zandvoort zijn nog tal van sporen uit de visserstijd te vinden. Je kunt heerlijk slenteren door de kleine straatjes achter het strand, ‘sloppies’ geheten. Naast oude vissershuisjes kom je ook prachtige witte en zandkleurige villa’s tegen. Met erkers, kantelen, veranda’s en namen als Land’s End, Hendrika en Zeezicht.

Na de wandeling is het aangenaam vertoeven op één van de vele terrasjes in het dorp.


Hoogtepunten: het kleinste vissershuisje van Zandvoort in de Rozenobelstraat, het Gasthuishofje, een verborgen pareltje en het stationsgebouw wat een Rijksmonument is.


Startpunt: Raadhuisplein

Duur: ca. 1 uur.


Kijk hier voor meer info over de sloppies.