Zandvoort Beach for Amsterdam

Wandelroutes in Zandvoort van 10 tot 15 km


Zandvoort en omgeving staan bol van de verhalen en geschiedenis. Onderstaande routes, allemaal van 10 tot 15 kilometer, vertellen allemaal een eigen verhaal of nemen je mee in een stukje geschiedenis van het gebied. Van de wandeling van de vislopers tot de grote grazers in het Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Alle wandelingen zijn downloadbaar als PDF én GPX-file.


Hou er rekening mee dat je voor wandelingen in de Amsterdamse waterleidingduinen een entreebewijs voor iedereen boven 18 jaar nodig hebt. Deze zijn bij de ingang verkrijgbaar of online te koop.

Wandeling naar Noordvoort - 11km

Noordvoort is een uniek strandreservaat tussen Zandvoort en Noordwijk. Op het 3 kilometer lange stuk strand tussen paal 73 en 70 krijgt de natuur voorrang. Puur natuur, geen hekken of vuilnisbakken, vrij spel van wind, zand en water, een rustplaats voor de vele vogels die onze kust aandoen en een plek waar zeehonden aan land kunnen komen.

Bekijk de wandeling

Wintergasten wandeling - 11,5km

In de winterperiode ontvangen de plassen en kanalen van de AWD grote aantallen gevleugelde gasten. Deze wintervogels komen vanuit de noordelijke streken om in het vrijwel altijd open water van de AWD te overwinteren. De wandeling gaat langs kanalen en toevoersloten. Halverwege komt de route langs de Zwanenplas, genoemd naar de wilde zwanen die hier in de winter graag verblijven. Ook andere wintergasten, zoals krooneend, brilduiker en zaagbek zijn hier in deze tijd van het jaar te bewonderen. Overigens is deze wandeling natuurlijk ook in andere seizoenen een aanrader, met de altijd aanwezige sierlijke knobbelzwanen. Op de route kan het struinen naar de oevers dan wel ietsje lastiger zijn vanwege de begroeiing.

Bekijk de wandeling

Huisje van Wester - 12km

Het huis van Wester is een historisch pand dat oorspronkelijk diende als dienstwoning voor de waterpompmachinist. Na de overgang naar elektrische pompen raakte het huis leeg. Het is gerenoveerd en nu opengesteld als landschapskijkhut. Het is geschikt gemaakt voor het verblijf van Gier- en Huiszwaluw, Witte Kwikstaart, Spreeuw en mussen, met vleermuiskasten voor de lokale vleermuizen. Het voormalige toilet is omgebouwd tot een vlinderoverwinteringsplek en de kelder is aangepast voor overwinterende amfibieën. Recentelijk hebben de eerste Rugstreeppadden er hun intrek genomen.

Bekijk de wandeling

De Stinkende Emmer - 13km

Zandvoort is van oorsprong een vissersdorp. De Zandvoortse vissers haalden de vis van zee, waar de vislopers (veelal vrouwen) de vis in rieten manden naar Haarlem brachten om daar te verkopen in de Vishal. Met de 'Stinkende Emmer' wandeling treed je in de voetsporen van de Zandvoortse vislopers, en loop je de grotendeels dezelfde route als de vislopers deden.

Bekijk de wandeling

Door de Kennemerduinen - 14km

Voor deze NS wandeling start je niet in Zandvoort, maar je vertrekt vanaf station Santpoort Noord. Vanaf hier passeer je Landgoed Duin en Kruidberg, wanneer je door de Kennemerduinen naar het strand loopt richting Zandvoort. Tijdens deze prachtige route maak je kennis met het gevarieerde landschap van Nationaal Park Zuid-Kennemerland, de prachtige duinen en met een beetje geluk ook de grote grazers in het gebied.

Bekijk de wandeling