Zandvoort Beach for Amsterdam

Wandelroutes in Zandvoort: de big five


Met herten, vossen, Schotse Hooglanders, Konikpaarden en wisenten heeft Zandvoort zijn eigen Big 5. En tijdens deze wandelroutes is er een grote kans dat jij een of meer van deze dieren ziet. Hoewel veel van de dieren redelijk gewend zijn aan mensen, dringen we erop aan dat je ze de ruimte geeft. Benader en voeder ze niet, maar geniet op afstand.

Alle wandelingen zijn downloadbaar als PDF én GPX-file.


Hou er rekening mee dat je voor wandelingen in de Amsterdamse Waterleidingduinen een entreebewijs voor iedereen boven 18 jaar nodig hebt (€ 1,50 p.p.). Deze zijn bij de ingang verkrijgbaar of online te koop.

Hertenwandeling - 7 km

De Amsterdamse Waterleidingduinen is een uniek stukje Amsterdam in Zandvoort. Het gebied is namelijk officieel eigendom van de gemeente Amsterdam en filtert een groot deel van het drankwater van de stad. Maar behalve dat, woont er een bijzonder groot aantal Damherten in het gebied. Nergens in Nederland vind je er meer bij elkaar. Vooral in oktober, tijdens de bronsttijd van de herten is deze wandeling spectaculair. Je kunt de dieren horen burlen en jagen en met een beetje geluk zelfs zien vechten!

Bekijk de wandeling

Vossenwandeling - 9,5km

Vossen zijn van nature schuchtere dieren. Maar sommige vossen in de Amsterdamse Waterleidingduinen zijn inmiddels zo gewend aan mensen, dat ze zich niet direct verstoppen. Tijdens de wandeling rondom de zuidduinen heb je de grootste kans vossen te zien. Probeer ze niet te aaien of voederen, maar geniet op een afstandje.

Bekijk de wandeling

Wisentwandeling - 9,5km

Het Kraansvlak is de naam van natuurgebied achter Circuit Zandvoort aan de andere kant van het Duinpieperpad. Het gebied is onderdeel van Nationaal Park Zuid-Kennemerland en is slechts tussen september en februari toegankelijk. Maar het meest unieke is dat dit een van de weinige plekken in Nederland is waar je Wisenten in het wild tegen kunt komen! Wat een ervaring is dat! Maar buiten dat is het een schitterend gebied met een pittige route over de duintoppen. Mocht je de wisenten tegenkomen, houd afstand.

Bekijk de wandeling

Op zoek naar Konikpaarden - 14km

Voor deze NS wandeling start je niet in Zandvoort, maar je vertrekt vanaf station Santpoort Noord. Vanaf hier passeer je Landgoed Duin en Kruidberg, wanneer je door de Kennemerduinen naar het strand loopt richting Zandvoort. Tijdens deze prachtige route maak je kennis met het gevarieerde landschap van Nationaal Park Zuid-Kennemerland, de prachtige duinen en met een beetje geluk ook de Konikpaarden in het gebied.

Bekijk de wandeling

Hooglanders in Midden-Herenduin - 17km

Nationaal Park Zuid-Kennemerland is het thuis van verschillende grote grazers, als Schotse Hooglanders, Konikpaarden en Shetland pony's. De dieren lopen hier los en worden ingezet om de beplanting op natuurlijk wijze te 'snoeien'. Tijdens de wandeling kun je de dieren tegenkomen. Je vertrekt en eindigt bij het bezoekerscentrum Kennemerduinen, ingang Koevlak.

Bekijk de wandeling