Zandvoort Beach for Amsterdam

Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Midden in de Randstad, tussen IJmuiden, Haarlem en Zandvoort ligt het Nationaal Park Zuid-Kennemerland, één van de 20 Nationale Parken in Nederland. Dit 3.800 hectare weids duingebied bevat jonge kalkrijke duinen, brede stranden en fraaie binnenduinbossen. Aan cultuurhistorie ontbreekt het ook niet, met eeuwenoude landgoederen en buitenplaatsen, het oude zeedorpenlandschap en sporen uit de Tweede Wereldoorlog. Het NPZK heeft een grote afwisseling aan landschap en bevat zeldzame flora en fauna. Zo zijn hier bijzondere vogels, vlinders en duinplanten te vinden. Ook kun je konijnen, reeën, damherten en zelfs grote grazers als Konikpaarden en -pony’s, Schotse hooglanders en wisenten tegenkomen.


Bezoekerscentrum De Kennemerduinen

Bezoekerscentrum De Kennemerduinen geeft informatie over dieren en planten die leven in het NPZK. Het bezoekerscentrum is gelegen aan de Zeeweg nummer 12 in Overveen, bij ingang Koevlak.


Gratis toegang

De toegang tot het Nationaal Park is gratis en er zijn gemarkeerde routes waar je kunt wandelen en/of fietsen. Honden zijn alleen toegestaan bij ingang Wurmenveld en langs het Visscherspad.


Broedseizoen

Het Nationaal Park Zuid-Kennemerland is niet alleen een schitterend gebied voor mensen; ook vogels komen er graag. Omdat er veel verschillende vogels in het gebied leven en niet iedere vogel in dezelfde periode broedt, wordt van 1 maart tot 15 juli als broedseizoen aangehouden. Het is juist in die periode heel belangrijk dat je je aan de regels houdt: blijf op de paden, speel alleen waar het mag, klim niet in bomen en blijf met de hond in de gebieden waar dat is toegestaan. Hiermee help je niet alleen om vogels in het Nationaal Park te houden, maar zorg je er ook voor dat de andere diersoorten in alle rust hun jongen kunnen krijgen. 


Natuurwandeling

Wil je een natuurwandeling maken waarbij je ook van de paden af mag, overweeg dan een bezoek aan de Amsterdamse Waterleidingduinen. Hier kun je op eigen houtje de bossen intrekken op zoek naar bunkers uit de Tweede Wereldoorlog, herten en vossen. Als je even wilt ontsnappen aan de dagelijkse stress en je hoofd leeg wil maken, dan is een wandeling op het strand natuurlijk altijd een goed idee.