Zandvoort Beach for Amsterdam

Haarlem: de meest Vlaamse stad van het noorden

Haarlem wordt ook wel de meest Vlaamse stad van het noorden genoemd. De vele leuke café’s en restaurants doen dan ook direct een beroep op de Bourgondiër in je. En ook de vele unieke concepten, ambachtelijke producten en enthousiaste ondernemers maken Haarlem een unieke stad. Combineer dat met de historische panden van bouwmeester Lieven de Key en enkele van de mooiste musea van Nederland en je hebt een schitterende dagtrip te pakken.Goed bereikbaar vanuit Zandvoort

Haarlem is goed bereikbaar vanuit Zandvoort. Na 10 minuten met de trein sta je van station Zandvoort op het schitterende Station Haarlem. Je valt meteen met de neus in de boter. Station Haarlem is namelijk op het enige Nederlandse station in Jugendstil-stijl. Kenmerkend voor dit ruim honderd jaar oude station, zijn de vele tegeltableaus en de verschillende in- en uitgangsgebouwen. Een populaire locatie voor filmopnamen, onder meer voor de kaskraker Ocean’s Twelve en Paul Verhoeven's Zwartboek.


Is Haarlem een leuke stad?

Hier kunnen we volmondig ‘ja’ op zeggen. Haarlem is een van de leukste én mooiste steden van Noord-Holland. Het historische centrum, de leuke winkels en gezellig straatjes zorgen voor een bijna dorps karakter. De binnenstad vol monumenten wordt omringd door grachten en singels, waardoor Haarlem ook wel het kleine broertje van Amsterdam wordt genoemd.


Zien in Haarlem

Er zijn een aantal plekken die je absoluut gezien moet hebben tijdens jouw dagtrip aan Haarlem. Enkele van deze ‘must sees’ zijn Molen De Adriaan, Teylers Museum, Sint Bavokerk, Frans Hals Museum en de geheime hofjes in de binnenstad. Meer tips voor een dagtrip naar Haarlem? Bekijk onze Haarlemse top tips.

Stad vol cultuur

Haarlem is echt een stad voor cultuurliefhebbers. Het heeft een rijke geschiedenis met de Grote Markt als kloppend hart van het historische centrum, grote kerken, een kathedraal, de molens, het stadhuis en de beroemde Haarlemse hofjes; knusse, rustgevende paradijsjes in het midden van de stad. En vergeet de vele musea niet! Ga op ontdekkingstocht door deze mooie stad met sfeer.

Monumenten

De Amsterdamse Poort, een stadspoort uit 1355, is nog zo’n prachtig monument. Stel je eens voor hoeveel veldslagen en oorlogen dit bouwwerk heeft doorstaan! Net als de gebouwen aan de Grote Markt, waaronder het stadhuis uit 1250, de schitterende Vleeshal van bouwmeester Lieven de Key en de Sint-Bavokerk met aan de voet het standbeeld van Laurens Janszoon Coster. De grootste kerk van Haarlem met een toren die al van ver te zien is. Niet te verwarren met de Kathedraal Basiliek Sint Bavo, de hoofdkerk van het bisdom Haarlem, gebouwd tussen 1895 en 1930 en op sommige dagen toegankelijk voor een spannende gewelventocht. Ook een bijzonder gebouw is de koepelgevangenis, gebouwd in 1901. In de ronde ruimte zijn alle vier lagen met cellen in één oogopslag te zien. Ideaal voor een optimale controle.


Musea

Vanouds is Haarlem een stad van kunst en cultuur. Eeuwenlang is het een toonaangevende schildersstad geweest. Frans Hals maakte er zijn beroemdste werken. Je kent ze wel, groepsportretten van feestvierende schutters en vergaderende regentencolleges. Live te zien in het Frans Hals Museum. Het oudste museum van Nederland is het Teylers Museum met miljoenen jaren oude fossielen, wetenschappelijke instrumenten en munten, prenten en schilderijen. Benieuwd hoe vroeger met razende en ‘waanzinnige’ Haarlemmers werd omgegaan? Bezoek Het Dolhuys uit 1320, museum van de geest. Zie en voel wat gekte betekent en vraag je af: wat is nu eigenlijk normaal?


Aan de rivier de Spaarne, die door Haarlem slingert, ligt de Waag uit 1599 waar handelaren kaas en boter wogen. De markante Molen de Adriaan torent twaalf meter boven de Spaarne uit. In deze museummolen is te zien hoe de draaiende wieken het ingenieuze houten binnenwerk in beweging zetten. Zo werkt dat dus! Enkele kilometers buiten Haarlem gelegen ligt Museum De Cruquius. Het oude stoomgemaal is gehuisvest in een neogotisch waterwerk van wereldfaam uit 1849 met toentertijd de grootste stoommachine ter wereld! De Cruquius pompte met twee andere stoomgemalen in drie jaar het Haarlemmermeer leeg en sindsdien staat de tijd er stil. Nadien werd het stoomgemaal nog jarenlang gebruikt om te voorkomen dat de Haarlemmermeerders natte voeten kregen. In 1936 werd het een museum over de eeuwenoude strijd tegen het water en op 4 juni 2002 stelde prins Willem Alexander de Cruquiusmachine hydraulisch weer in beweging.


Genoeg cultuur gezien? Duik de gezellige winkelstraten in en plof neer in een van de cafés en restaurants. Ook dat is Haarlem.


Op de e-scooter naar Haarlem
Wil je echt niets van de omgeving missen en ben je wel in voor een toertje? Ga dan op de elektrische deelscooter naar Haarlem. Er zijn 7 servicepunten in Zandvoort, dus er is altijd wel een deelscooter in de buurt. Vanuit Haarlem kun je natuurlijk ook op de e-scooter naar Zandvoort komen. Eerst die te gekke rit langs de natuurgebieden en dan genieten op het strand! Meer informatie vind je hier