Zandvoort Beach for Amsterdam

Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Midden in de Randstad, tussen IJmuiden, Haarlem en Zandvoort ligt het Nationaal Park Zuid-Kennemerland, één van de 20 Nationale Parken in Nederland. Dit 3.800 hectare weids duingebied bevat jonge kalkrijke duinen, brede stranden en fraaie binnenduinbossen.


Gratis toegang

De toegang tot het Nationaal Park is gratis en er zijn gemarkeerde routes waar je kunt wandelen en/of fietsen. Er zijn verschillende wandel en fietsroutes. Honden zijn alleen toegestaan bij ingang Wurmenveld en langs het Visscherspad.

Zeldzame planten en dieren

Het Nationaal Park Zuid-Kennermerland heeft een grote afwisseling aan landschap en bevat zeldzame flora en fauna. Zo zijn hier bijzondere vogels, vlinders en duinplanten te vinden. Ook kun je konijnen, reeën, damherten en zelfs grote grazers als Konikpaarden en -pony’s, Schotse hooglanders en wisenten tegenkomen. Omdat de natuur zijn beloop wordt gelaten verplaatsen de zandduinen zich continu en verandert het landschap van tijd tot tijd.

Wisenten: de Europese bizon

Wisenten zijn het Europese broertje van de Amerikaanse bizon. Hoewel ze iets kleiner zijn, zijn de dieren met een rughoogte van 2 meter nog altijd zeer indrukwekkend om te zien. De gele route die door het Kraansvlak loopt staat bekend als het Wisentenpad. Volg de route over de duintoppen achter het circuit en misschien kom jij wel oog in oog te staan met de kudde Zandvoortse wisenten.

Lees meer

Bezoekerscentrum De Kennemerduinen

Bezoekerscentrum De Kennemerduinen geeft informatie over dieren en planten die leven in het Nationaal Park Zuid-Kennermerland. Het bezoekerscentrum is gelegen aan de Zeeweg nummer 12 in Overveen, bij ingang Koevlak. Het naastgelegen Duincafe is een fijne plek voor een pitstop. Terwijl jij geniet van jouw kopje koffie, kunnen de kinderen zich uitleven in de speeltuin naast het terras.

Lees meer

Broedseizoen

Het Nationaal Park Zuid-Kennemerland is niet alleen een schitterend gebied voor mensen; ook vogels komen er graag. Omdat er veel verschillende vogels in het gebied leven en niet iedere vogel in dezelfde periode broedt, wordt van 1 maart tot 15 juli als broedseizoen aangehouden. Het is juist in die periode heel belangrijk dat je je aan de regels houdt: blijf op de paden, speel alleen waar het mag, klim niet in bomen en blijf met de hond in de gebieden waar dat is toegestaan. Hiermee help je niet alleen om vogels in het Nationaal Park te houden, maar zorg je er ook voor dat de andere diersoorten in alle rust hun jongen kunnen krijgen.

Buitenhuizen en landgoederen

Met eeuwenoude buitenhuizen en landgoederen ontbreekt het het gebied ook aan cultuurhistorie niet. Vanaf begin 17e eeuw zochten rijke kooplieden uit Amsterdam in de zomer hun rust in de prachtige natuur. Zij lieten aan de rand van het natuurgebied schitterende buitenhuizen bouwen, van waaruit zij van de schone lucht konden genieten en konden jagen op het wild in de omgeving. Zo ontstond er een keten van landgoederen en buitenhuizen langs de natuur in Kennemerland. Veel van deze huizen zijn ook nu nog te bezoeken.

Lees meer

Natuurwandeling

Wil je een natuurwandeling maken waarbij je ook van de paden af mag, overweeg dan een bezoek aan de Amsterdamse Waterleidingduinen. Hier kun je op eigen houtje de bossen intrekken op zoek naar bunkers uit de Tweede Wereldoorlog, herten en vossen. Als je even wilt ontsnappen aan de dagelijkse stress en je hoofd leeg wil maken, dan is een wandeling op het strand natuurlijk altijd een goed idee.

Lees meer