Zandvoort Beach for Amsterdam

Strandwandeling aan de Nederlandse kust

Zand onder de voeten, wind door de haren, staren over zee. De mooiste wandelingen langs de Nederlandse Noordzeekust maak je in Zandvoort. Start in het noorden en loop helemaal naar het zuiden, of andersom natuurlijk. Zin in een flinke tocht? Loop dan eens van Zandvoort omhoog via Bloemendaal naar IJmuiden of juist met de zee aan je rechterhand naar Noordwijk of Katwijk. Laat je leiden door de richting van de wind. Met de wind in de rug en de zon op het gezicht, of juist vol tegen de wind in: jouw hoofd leegmaken. Niets is zo verfrissend als wandelen aan het strand.
Strandpaviljoens

Koude handen en voeten gekregen? Op het strand van Zandvoort kun je altijd wel ergens bij een haardvuur zitten met een drankje. Het hele jaar door zijn er strandtenten geopend: Zandvoort heeft namelijk vijf jaarrond paviljoens. En wanneer de zon eenmaal volop schijnt en het seizoen in maart volop van start is gegaan, is de terraskeuze met maar liefst 35 strandtenten eindeloos!

 

Honden

Jouw beste vriend op vier poten gaat waarschijnlijk al kwispelen als je het woord ‘strandwandeling’ zegt. Gelijk heeft ‘ie: samen rennen en uitrazen doe je het beste in de Zandvoortse branding. Aangezien de hond de regels waarschijnlijk niet snapt, vertellen we ze voor de zekerheid aan jou.


In de periode van 1 oktober tot 15 april mogen honden de hele dag op het strand komen. Het hele strand is in die periode losloopplaats, dus onaangelijnd rondrennen maar!


Van 15 april tot 1 oktober mogen honden tussen 09.00 uur en 19.00 uur niet op het strand komen. Buiten deze tijden zijn ze wel welkom. Wil je toch echt tussen 09.00 uur en 19.00 uur met de hond op het strand wandelen? Dat kan! Niet in Zandvoort, wel op het strand voorbij Parnassia in Bloemendaal aan Zee.


Hondenpoep = niet fijn. Daarom geldt op het gehele strand een opruimplicht. Neem eigen zakjes en schepjes mee. Op verzoek ben je verplicht jouw opruimmiddelen aan een opsporingsambtenaar te laten zien.
Georganiseerde wandelingen

Samen lopen is gezelliger dan alleen. Zelf al jouw vrienden of de hele familie optrommelen kan natuurlijk altijd, maar één keer per jaar wordt er een gigantische gezamenlijke strandwandeling georganiseerd: de 30 van Zandvoort. Een schitterende tocht die je echt een keer gemaakt moet hebben. Tijdens het sportieve weekend eind maart waarin ook de Circuit Run wordt gehouden, kunnen zowel doorgewinterde wandelaars als startende loopliefhebbers meedoen met afstanden van 30 of 18 kilometer. De route gaat van start op het racecircuit en loopt via het uitgestrekte strand tot diep in de wilde natuur van Nationaal Park Zuid-Kennemerland.


Niet over het strand, wel leuk: onder leiding van een gids de duinen of het dorp verkennen. Ga mee tijdens een van de bunkerwandelingen door de Amsterdamse Waterleidingduinen of leer meer over de historie van Zandvoort tijdens de sloppieswandeling.