Zandvoort Beach for Amsterdam

Bunkers in Zandvoort

In de Amsterdamse Waterleidingduinen zijn ongeveer 400 bunkers te vinden. Sommige zijn (deels) verborgen onder het zand en zijn een woonplek voor vleermuizen, andere zijn juist goed te bewonderen. De bunkers zijn in de Tweede Wereldoorlog door Duitsland gebouwd en onderdeel van de Atlantikwall.Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en krijg een gratis wandelkaart langs de bunkers

Tweede Wereldoorlog

De Tweede Wereldoorlog had voor het mooie Zandvoort grote gevolgen. Na de gedwongen evacuatie, in 1942, werd de kustlijn door de bezetter vrijwel volledig met de grond gelijk gemaakt. De gesloopte huizen werden gebruikt als fundering voor het huidige circuit. Er werden bunkers in Zandvoort gebouwd en in de duinen werden lanceerplaatsen voor V1-raketten aangelegd. De werken waren onderdeel van de beroemde Atlantikwall, een verdedigingslinie waarmee de bezetter een aanval vanuit zee dacht te kunnen afslaan. Deze Atlantikwall werd in zeer korte tijd door de Duitsers aangelegd en liep vanaf het noordelijkste puntje van Noorwegen tot aan de Spaans/Franse grens bij Biarritz en was ruim 2600 km lang!

Na de oorlog

Na de oorlog stond de wederopbouw vooral in het teken van woningbouw en verschenen er vele flats aan de kust. In de jaren vijftig steeg het aantal toeristen weer en groeide Zandvoort uit tot de plaats die het nu is: een belangrijke badplaats. Miljoenen gasten genieten jaarlijks van alles wat Zandvoort als kustplaats te bieden heeft. Veel van de bunkers zijn nu nog steeds in de duinen te vinden. Sommigen (deels) onder het zand verborgen liggen, dus je moet soms wel even zoeken.

Bunker- en natuurwandeling met gids

Van maart tot en met juni organiseert het Zandvoorts Museum iedere woensdag een bunker- of natuurwandeling met gids in de Amsterdamse Watereidingduinen. De gids vertelt je alles over de geschiedenis van het gebied, de planten die er groeien en de dieren die er leven. Een schitterende wandeling waar je zeker een glimlach op je gezicht van krijgt.

Meer informatie hierover vind je hier

Privé Bunker- en natuurwandeling met gids

Onderweg naar de bunkers ontdek je het gevarieerde landschap van dit duingebied, die een unieke verzameling aan dieren en planten kent. De gids vertelt je niet alleen alles over deze betonnen kolossen, hij weet ook waar je de meeste kans maakt op het spotten van bijvoorbeeld herten en vossen. Leuk en leerzaam! • Te boeken op elke gewenste dag en tijd mits er een gids beschikbaar is. • Minimaal 15 en maximaal 25 personen per gids. • De kosten per persoon zijn € 10 excl. entreekosten (€1,50 p.p.). • Houd er rekening mee dat je tijdens de wandeling van de paden afgaat. • De wandeling is niet geschikt voor mensen die slecht ter been zijn.

Neem hier contact met ons op

Zelf de bunkers ontdekken

In de Amsterdamse Waterleidingduinen zijn veel bunkers te vinden, ongeveer 400. Wil je op eigen houtje deze bunkers ontdekken? Dan is de bunkerroute echt iets voor jou. Deze route loopt langs verschillende verborgen bunkers en start bij de ingang Zandvoortselaan. Meld je boven aan deze pagina aan en we sturen je de route kosteloos toe

Toegang tot de duinen

Je kunt de Amsterdamse Waterleidingduinen bezoeken tussen zonsopgang en zonsondergang. Vanaf 18 jaar is een toegangskaartje a € 1,50 verplicht. Let wel op: honden, fietsen en andere voortuigen zijn niet toegestaan in de Amsterdamse Waterleidingduinen (rolstoel, loopfiets en scootmobiel wel toegestaan).

Koop hier je toegangskaartje

Amsterdamse Waterleidingduinen

Waar vind je ruimte en rust in de drukke Randstad? Juist, in de Amsterdamse Waterleidingduinen! Een uniek gebied, want je mag je hier buiten de gebaande paden begeven waardoor je dus letterlijk kunt struinen door de natuur. Een grotere verscheidenheid aan planten kom je nergens anders in Nederland tegen. Ook de dieren zijn goed vertegenwoordigd: meer dan 100 verschillende vogelsoorten, marterachtigen, eekhoorntjes, vossen, konijnen. Het zit er allemaal! En met de grootste populatie damherten van Nederland kunnen we je met een gerust hart hertengarantie geven.

Meer over de Amsterdamse Waterleidingduinen

Wandelen door de duinen

Zandvoort is omringd door twee prachtige natuurgebieden: de Amsterdamse Waterleidingduinen en het Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Hier kun je ontsnappen aan de drukte van alledag en genieten van de prachtige flora en fauna. Er lopen talrijke gemarkeerde wandelroutes waar je zelf diverse tochten kunt uitstippelen over brede wandelwegen en smalle, spannende voetspoorpaden. Ook kun je ervoor kiezen om een wandeling te maken onder leiding van een gids.

Meer over wandelen door de duinen