Zandvoort Beach for Amsterdam

Bunkers in Zandvoort

De Tweede Wereldoorlog had voor het mooie Zandvoort desastreuze gevolgen: na de gedwongen evacuatie, in 1942, werd het oude dorp door de bezetter nagenoeg met de grond gelijk gemaakt. De gesloopte huizen werden gebruikt als fundering voor het huidige circuit. Er werden bunkers in Zandvoort gebouwd en in de duinen werden lanceerplaatsen voor V1-raketten aangelegd.


De werken waren onderdeel van de beroemde Atlantikwall, een verdedigingslinie waarmee de bezetter een aanval vanuit zee dacht te kunnen afslaan. Deze Atlantikwall werd in zeer korte tijd door de Duitsers aangelegd en liep vanaf het noordelijkste puntje van Noorwegen tot aan de Spaans/Franse grens bij Biarritz en was ruim 2600 km lang!


Na de oorlog stond de wederopbouw vooral in het teken van woningbouw en verschenen er vele flats aan de kust.


In de jaren vijftig nam de recreatie echter weer een vlucht en groeide Zandvoort uit tot de plaats die het nu is: een belangrijke badplaats waar het tevens fijn wonen is. Miljoenen gasten laven zich jaarlijks aan de alles dat Zandvoort als kustplaats te bieden heeft.


Tot op heden zijn er nog veel bunkers in de duinen te vinden waarvan sommigen (deels) onder het zand verborgen liggen. Bunker- en natuurwandeling

Van 23 maart tot en met 29 juni organiseert het Zandvoorts Museum iedere woensdag een bunker- of natuurwandeling met gids in de Amsterdamse Watereidingduinen.

Meer informatie hierover vind je hier.

Wil je met een eigen groep een bunkerwandeling met gids maken, klik dan hier.Je kunt de Amsterdamse Waterleidingduinen bezoeken tussen zonsopgang en zonsondergang. Vanaf 18 jaar is een toegangskaartje verplicht, koop deze alvast hier. Let wel op: honden, fietsen en andere voortuigen zijn niet toegestaan in de Amsterdamse Waterleidingduinen. Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en krijg een gratis wandelkaart langs de bunkers