Zandvoort Beach for Amsterdam

Wandeling door de duinen

Zandvoort is omringd door twee prachtige natuurgebieden: de Amsterdamse Waterleidingduinen en het Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Hier kun je ontsnappen aan de drukte van alledag en genieten van de prachtige flora en fauna. Er lopen talrijke gemarkeerde wandelroutes waar je zelf diverse tochten kunt uitstippelen over brede wandelwegen en smalle, spannende voetspoorpaden. Ook kun je ervoor kiezen om een wandeling te maken onder leiding van een gids.


Wandeling door de AWD

Om op eigen gelegenheid (zonder gids) door de Amsterdamse Waterleidingduinen te wandelen heb je een entreebewijs nodig. Deze is als dagkaart onder andere te koop bij de hoofdingang op de Zandvoortselaan 130. Tijdens de wandeling door de duinen van Zandvoort is de kans dat je oog in oog staat met een damhert bijzonder groot. De Waterleidingduinen herbergen namelijk de grootste populatie damherten van Nederland. Het fijne is ook dat je geen rekening hoeft te houden met fietsers. Deze zijn, net als honden, niet toegestaan in het gebied. Omdat je niet op de paden hoeft te blijven is geen wandeling hetzelfde.

Meer informatie over de Amsterdamse Waterleidingduinen

Natuur- en bunkerwandeling met gids

Samen met onze gids trek je de weidse natuur in, waarbij de gids je alles kan vertellen over de dieren en planten die huizen in de Amsterdamse Waterleidingduinen. Je bezoekt ook bunkers uit de Tweede Wereldoorlog. Houd er wel rekening mee dat je van de paden afgaat, waardoor de tocht niet geschikt is voor mensen die slecht ter been zijn en voor kinderwagens. Stevig schoeisel, geschikte kleding en een zaklantaarn (in de bunkers is het tamelijk donker) zijn aan te bevelen.

Meer informatie over de bunkerwandeling

Wildwandeling in de bronsttijd

Wil je een wandeling met wat meer actie? Bezoek dan de Amsterdamse Waterleidingduinen in oktober, de bronsttijd van de herten in het gebied. Tussen 1 en 30 oktober zijn er speciale wildwandelingen met gids te boeken, waarbij je op zoek gaat naar burlende en vechtende herten. Samen met onze gids ga je naar de plekken waar herten samenkomen om het paringsritueel van burlen, rennen en vechten met eigen ogen te bekijken. Een uniek tafereel!

Bekijk de wildwandelingen in de Uitagenda

Wandelen door het NPZK

Het Nationaal Park is gratis te bezoeken en zeker een wandeling waard. Grote kans dat je hier oog in oog komt te staan met een Schotse hooglander, Konikpaard of een imponerende wisent. Dit is de enige plek in Nederland waar je wisenten in de vrije natuur tegen het (grote) lijf kunt lopen! Je kunt ook samen met een boswachter een wisentenwandeling of andere uiteenlopende excursies doen.

Meer informatie over het Nationaal Park

Het Wisentenpad in het NPZK

Het Wisenten uitkijkpunt is het hele jaar geopend en de weg erheen is bewegwijzerd vanaf het bezoekerscentrum van het NPZK. In de periode van 1 september tot 1 maart is ook het "Wisentenpad" open. De route loopt 4 km door het westelijk deel van het wisentengebied en is rechtstreeks toegankelijk vanuit Zandvoort. Tijdens een unieke wandeling over de duintoppen van het Kraansvlak in het NPZK, kun je ineens oog in oog staan met een kudde oerrunderen. De Wisenten, de Europese verwanten van de Bizon, staan voor je neus te grazen. Wat een indrukwekkende ervaring om die 2 meter hoge dieren van zo dichtbij te mogen zien. Zeker iets wat je niet snel vergeet! Voor de Wisentenroute volg je de gele route vanaf de ingang bij de Noordduinen.

Meer informatie over de wisentenwandeling

Noordduinen

Het gebied ‘Noordduinen’ bij Zandvoort herbergt waardevolle natuur en is geliefd bij bezoekers. De duinen bestaan hier uit een afwisselend mozaïek van graslanden, poelen, enkele bomen, helmvegetaties en paden die veel worden gebruikt of juist zijn dichtgegroeid. Noordduinen kenmerkt zich als een typisch ‘zeedorpenlandschap’ met bijbehorende bijzondere natuur en cultuurhistorische waarde. In de Noordduinen zijn ook diverse oude aardappellandjes te vinden. Sommige zijn dichtgegroeid met struweel maar andere worden nog regelmatig bewerkt en zijn een deel van de tijd begroeid met soorten zoals akkerdistel en teunisbloem.

Aanleg Wandelnetwerk Zuid-Kennemerland

De aanleg van Wandelnetwerk Zuid-Kennemerland is gestart. De eerste routemarkeringen zijn zichtbaar in de omgeving. Met ruim 450 kilometer routes wordt dit het grootste regionale routenetwerk binnen het Wandelnetwerk Noord-Holland. De routes zijn in twee richtingen bewegwijzerd met duurzame routepaaltjes, gekleurde pijlen en keuzepuntnummers. Voor het nieuwe wandelnetwerk moeten bijna 3500 keuzepunten en routemarkeringen worden geplaatst. Daarnaast komen in de regio negen Toeristische Overstappunten. Deze TOP’s zijn opvallend groenblauwe informatiezuilen met regio-informatie en fiets-, wandel- en vaarroutes in de omgeving. Ook sluit de nieuwe wandelregio aan op omringende wandelnetwerken. Liefhebbers van een lange wandeling kunnen hun hart ophalen.